Az Agip kutakon kétszer kell érinteni PayPass-os fizetéskor

2015.09.10. 17:22

Furcsán alkalmazzák az egyérintéses kártyás fizetést az Agip benzinkútjain: náluk egy helyett kétszer kell a terminálhoz érinteni a PayPass-os bankkártyát, írja a Pénzcentrum. A kutak rendhagyó fizettetési gyakorlata a kártyatársaságoknak imázsromboló is, de mint kiderült, nem véletlenszerűen előforduló hibáról van szó: az alkalmazottak fel is hívják a vásárlók figyelmét, hogy náluk a kártyát kétszer kell érinteni.

A duplázás miatt nem kell aggódni, mivel nem történik mind a két érintésnél tranzakció, vagyis nem vonják le kétszer a pénzünket, mondja az Agip. Ettől még felmerül a kérdés, hogy miért kell kétszer leolvasni a kártyát, hiszen más kereskedőknél egy érintés is éppen elég ugyanehhez.

A Pénzcentrum az Agip-kutak kasszarendszerét üzemeltető Wincor-Nixdorf Kft.-től megtudta, hogy a saját fejlesztésű rendszerben az első érintés a kártya azonosítására szolgál, ennek alapján aztán megállapítják az esetleges kedvezményeket vagy egyéb műveleteket végeznek. A második PayPass-os érintéssel pedig ténylegesen megtörténik a fizetés.

Vagyis arról van szó, hogy az Agipnak nem sikerült áthidalni a kártyák sokféleségéből adódó akadályokat, emiatt náluk a fizetés valamivel hosszabb időt vesz igénybe, és a kártyakibocsátók által reklámozott egyérintéses fizetés is sérül.