Hasítanak a szír cégek Magyarországon

2015.09.10. 16:47

Az Opten cégadatbázis saját számításai szerint meglepően jól mennek a hazánkban bejegyzett szír érdekeltségű cégek az országos átlaghoz képest. 234 szír vállalkozás van bejegyezve Magyarországon, ezeknek összesen 13 milliárd forintos árbevétel mellett és 242 millió forint volt az adózott eredménye, vagyis ennyi maradt ténylegesen a vállalkozók zsebében.

Külföldi érdekeltségűnek azokat a vállalatokat tekintették, amelyeknek legalább az egyik tulajdonosa külföldön bejegyzett cég vagy személy. Magyarország 570 ezer vállalkozása közül mindössze 418-nak van érdekeltsége a menekültválság által leginkább érintett tizenegy közel-keleti és észak-afrikai országban, de ezek a cégek több szempontból is jellegzetesek. 

Először is, ezek a cégek termelékenyebbek és aktívabbak a hazai átlagnál. A 418 cég összesen 44 milliárd forint feletti árbevételt regisztrált 2014-ben, és 2300 alkalmazottnak adtak munkát. Felülreprezentáltak köztük a kereskedelemmel és idegenforgalommal foglalkozó társaságok, de vannak feldolgozóipari és IT-cégek is. Az Opten szerint valószínű, hogy ezek a cégek szigorúbban veszik a hazai szabályozást, kevés köztük az alvó- és kényszervállalkozás, működésüket pedig hosszabb távra tervezik. 

A legtöbb hazai érdekeltség Szíriához kötődik a fent említett, 13 milliárdos árbevétellel rendelkező 234 céggel. Ezek a vállalkozások 600 embert foglalkoztatnak. Érdekes, hogy Nigéria, amelyhez 33 cég köthető, mindkét mutatóban felülmúlja Szíriát. A 33 nigériai érdekeltségű cég 676 embernek ad munkát és 17 milliárdos árbevételt termelt. 

Ezeknek a társaságoknak a sorsa persze nem csak hazai teljesítményükön múlik, meghatározó még az anyaországok jövője és a hozzájuk fűződő kapcsolat szorossága. Ebből a szempontból éppen a szír vállalkozások helyzete a legkritikusabb, mivel náluk az ország jövője is kérdéses.