Tízmilliós bírságot kaptak az elosztótársaságok

2015.09.10. 13:52

Megbüntetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal három elosztótársaságot lejárt hitelességű mérőórák miatt. A MEKH szakemberei a nyár elején végeztek ellenőrzéseket hat földgázipari és hat villamosenergia-ipari cégnél, ahol a lejárt hitelességű fogyasztásmérők arányát ellenőrizték.

Kilenc társaságnál a MEKH úgy találta, hogy megfelelően betartják a szabályokat, három cég azonban megbukott az ellenőrzésen. Az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek 3 millió , az ÉGÁZ-DÉGÁZ Zrt.-nek 7 millió, és a MAGÁZ Magyar Gázszolgáltató Kft.-nek 600 ezer forintos bírságot kell fizetniük lejárt órák használata miatt.

A bírság kiszabásánál a MEHK több szempontot mérlegelt, például hogy a társaság hány felhasználót lát el, mennyi lejárt hitelességű mérőt találtak és hogy milyen intézkedéseket tett a cég a jogsértés megszüntetésére. A fogyasztásmérő hitelesítéséről a mérőeszköz tulajdonosának, vagyis az elosztócégnek kell gondoskodnia meghatározott időközönként. Magyarországon 5,5 millió ember otthonában található villamos fogyasztásmérő, és 3,5 millióéban gázmérő.