Illatos úti szennyezés: nem nyilvános a jelentés, hogy ne legyen pánik

D KOS20150601011
2015.09.11. 19:35

A ferencvárosi önkormányzat azért nem teszi nyilvánossá az Illatos úti szennyezés mértékéről készített jelentést, mert nem akarnak pánikot kelteni, de egyébként nincs veszélyhelyzet, közölte Bácskai János ferencvárosi fideszes polgármester csütörtökön az RTL Klub híradójával.

Egyénileg ugyanakkor bele lehet tekinteni a dokumentumokba, Baranyi Krisztina, az Együtt helyi képviselője pedig ezt meg is tette, facebookján pedig pénteken közölte, hogy miket látott a jelentésben.

Szerinte a DDT-nél és bomlástermékeinél 56-szoros volt a határérté-kttúllépés a talajvízben a József Attila lakótelepnél, a termelői piacnál, a lakóházak felőli oldalon. A Csengettyű utcánál több, mint 10-szeres határérték-túllépést mértek. A talajban ugyanitt a termelői piacnál több mint kétszeres volt a határérték-túllépés, az Aszódi lakótelepen több mint másfélszeres határérték-túllépést mértek.

Az Illatos-árok vizében a klórbenzol jelenléte a határérték több mint másfélszerese volt, a DDT szintén másfélszerese volt a megengedettnek. A   mino-benzol-trifluorid nevű növényvédőszer alapanyag a határérték 1000-szerese volt a mintában.  

Az Illatos úti talajvízben abenzol a határérték 7300-szorosa, a klórbenzol a határérték 19 000-szerese, az a mino-benzol-trifluorid a határérték 212 000-szerese,diklórprop a határérték 22 000-szerese, a  klórfenolok a határérték 42-szerese volt.

A képviselő szerint ezek az eredmények is azt támasztják alá, hogy még a hordók elszállítása alatt meg kell kezdeni, el kell végezni a terület és a környék teljes kárfelmérését azért, hogy a kármentesítés a hordók elszállítása után késedelem nélkül elkezdődhessen!