Csomagolásmentes bolt nyílik Budaörsön

2015.09.12. 19:10

Szeptember végén-október elején nyílik az első csomagolásmentes bolt Magyarországon, írja a Pénzcentrum. A budaörsi noPack üzlet már mejdnem mindegyik beszállítói partnerrel megállapodott, mondta a bolt tulajdonosa, Monostori-Kalovits Márk, aki szerint Magyarországon, sőt, Közép-Európában sincs még ilyen csomagolásmentes üzlet. 

Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában viszont vannak olyan bolthálózatok, ahol a vásárlók a saját edányeiket, kosarukat, üvegeiket viszik magukkal a boltba, és azokba kimérve pakolják a termékeket. 

A boltban magában is lehet majd jellemzően üveg tárolóedényeket bérelni. Lesznek zöldségek, gyümölcsök, tészták, de fűszerek, mézek, lekvárok, pékáru és természetes kozmetikumok is.

A cégvezető szerint fontos szempont volt a beszállítók keresésénél, hogy egészséges termékeket előállító, családi cégeket válasszanak, lehetőleg az üzlethez közeli településekről. Monostori-Kalovits franchise-rendszerben tervezi a jövőt: már tíz lehetséges partnerrel tárgyalnak, akik Budapest mellett Szegeden, Debrecenben és Pécsen nyitnának noPack üzleteket.

A Tetra Pak országos felmérésének eredményei azt mutatják, hogy a magyar fogyasztók alig ismerik a csomagolás szerepét az élelmiszerek minőségének megőrzésében. A folyékony élelmiszerek esetében a felmérésben részt vevők 17 százaléka ügyel arra, hogy azokat visszazárható csomagolásban vásárolja. Az pedig, hogy milyen típusú csomagolóanyag védi leginkább az érzékeny élelmiszereket a különféle környezeti hatások minőségrontó hatásaitól, a legtöbb magyarnak teljes homály. A válaszadók 36 százaléka tartja a legmegfelelőbb védelemnek az italos kartont, ezt 46 százalékkal megelőzi az üveg csomagolás. Legkevesebben a műanyag palackot, valamint a fémdobozt tartják alkalmasnak a folyékony élelmiszerek minőségének védelmére.