Devizás mentés: Orbánékra is rálicitálnak a lengyelek

2015.09.14. 14:19

Felvételkori árfolyamon kellene átváltani a lengyel lakossági frankhiteleket a köztársasági elnök szerint, ez több mint 1600 milliárd forintnyi veszteséget jelentene a lengyel bankoknak, írta a Portfolio.hu.

A Gazeta Prawna napilap írt arról, hogy Andrzej Duda, a konzervatív ellenzéki PiS által támogatott, idén nyáron megválasztott köztársasági elnök 5,9 milliárd dollárnak, vagyis több mint 1600 milliárd forintnak megfelelő összegű devizahiteles csomagot javasol. Esnek is a részvényárfolyamok: a PKO 2,8 százalékot, a Pekao 2,5 százalékot esett mostanáig.

A hasonló ötleteket azért persze még nem kell készpénznek venni, Lengyelországban választások lesznek októberben. De ha mégis megvalósulna, az elég példátlan lenne, a bankoknak kellene viselniük az árfolyamveszteségek 100 százalékát. A nagyobbik kormánypárt eredeti elképzelése 50-50 százalékos tehermegosztásról szólt.

Több mint 500 ezer frankalapú jelzáloghitel van Lengyelországban, a lengyel frankhitelesek helyzete azonban a referenciaalapú kamatozásnak köszönhetően kedvezőbb, mint a magyaroké.