Jól ment a brókerbotrány cégeinek

2015.09.14. 08:55
A jegybank Aranykönyve szerint kifejezetten jól ment tavaly a botrányokban érintett brókercégeknek. Legalábbis a Buda-Cash története legnagyobb nyereségét vágta zsebre, a Quaestornak a saját tőkéje, a Hungáriának a mérlegfőösszege duplázódott meg.

Nem volt jele a botrányokban érintett brókercégek mérlegében és beszámolójában annak, hogy hamarosan csődbe mennek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban publikált Aranykönyve szerint, írja a Világgazdaság.

Az évente megjelenő statisztika ugyan a három problémás befektetési vállalkozásról csak előzetes és nem auditált adatokat közölt – könyvvizsgáló által hitelesített beszámolót már nem is kaphatnának a cégek –, ezek alapján pedig a Buda-Cash, a Quaestor és Hungária Értékpapír nyereségesen működő cég volt.

A Buda-Cash nagyon erős számokkal zárta 2014-et. A befektetési vállalkozási piac harmadik legnagyobb szereplője volt tavaly 23,4 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján. A társaság mérlegfőösszege tavaly körülbelül 50 százalékkal növekedett. Adózott eredménye alapján is csak e két cég múlta felül a Buda-Casht, amelynek nettó profitja 992 millió forint volt, 70 százalékkal magasabb, mint 2013-ban.

A cég története során soha nem volt még annyira nagy és nyereséges, mint 2014-ben. A társaság saját tőkéje is nőtt csaknem 40 százalékkal a múlt esztendőben. Az év végén 3,65 milliárd forint volt, ezzel a brókercég a harmadik legmagasabb saját tőkéjű befektetési vállalkozásnak számított.

A Quaestor is stabilnak látszott

A Quaestor Értékpapír is nyereséges volt még néhány héttel a botrány kipattanása előtt. Az adózott eredménye 268 millió forint volt, ez valamelyest elmaradt ugyan a 2013-astól, de 2014 így is a második legnyereségesebb évnek számított a cég történetében. A Quaestor is növekedett a múlt évben, mérlegfőösszege nem egészen 14 százalékkal emelkedett, 12,5 milliárd forintra. A Quaestor méretében így elmaradt a Buda-Cashtől, de még mindig a hazai befektetési vállalkozási piac ötödik legnagyobb játékosának számított.

Ráadásul a tőkehelyzete is a brókercégek esetében szokatlanul erősnek tűnt. A cég saját tőkéje 2014-ben az előző évinek a duplájára, 5,74 milliárd forintra nőtt, és ezzel szemben alig 6,6 milliárd forintnyi rövid lejáratú adósság állt a mérlegben, vagyis a saját tőke szinte az összes adósságra fedezetet nyújtott. Tavaly a brókercégeknél átlagosan hétszeresen múlta felül a kötelezettségek állománya a saját tőkéjét.

Ahol lehetett látni, hogy baj lesz

A Hungária Értékpapírnál már látszódhattak aggasztó jelek, a cég ugyanis nagyon gyorsan nőtt tavaly, amit a tulajdonosok tőkepótlással nem követtek. A cég a 24 szereplős befektetési vállalkozási piac hatodik legnagyobb szereplőjének számított 5,14 milliárd forintos mérlegfőösszegével.

A brókercég két helyet lépett előre tavaly a rangsorban, miután a mérlegfőösszege 2013 vége óta több mint a duplájára ugrott. A kötelezettségei a két és félszeresére, 4,7 milliárd forintra emelkedtek az év folyamán, a saját tőke viszont alig változott, 404 millió forintról 433 millióra nőtt. A saját tőke és a kötelezettségek aránya így náluk volt az egyik legalacsonyabb az egész szektorban. A gyorsan növő brókercég az év végén azért nyereséges volt, adózás után 28 millió forintnyi profitja maradt, ami jócskán elmaradt a 2013-as 102 milliós nyereségtől.