Így nem lesz még vége az albérletparának

2015.09.16. 11:54

Gyakorlatilag megismételte a tavaly júliusi teljesítményét az építőipar idén júliusban: 0,2 százalékot nőtt csak a termelés a KSH legfrissebb adatai szerint. Viszont az is kiderült, hogy azok, akik a hajukat tépik az elszálló ingatlan- és albérletárak miatt, most nem örülhetnek: 0,5 százalékkal csökkent tavaly júliushoz képest az épületek építése. Az építmények építése pedig 0,9 százalékkal nőtt, ami szintén nem túl jó adat.

A KSH ábrájából az is látszik, hogy egyelőre még a 2010-es bázis felett van az építőipar teljesítménye, de most eléggé megindult lefelé.

forrás: KSH
forrás: KSH

Az sem túl jó hír, hogy júliusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése három százalékkal csökkent. Ami viszont hosszabb távon is nagyon rossz hír, hogy 2015. júliusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A megkötött új szerződések volumene 4,2 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 0,2 százalékkal.
  • Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. július végi szerződésállományának volumene 46,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,6, az egyéb építményeké 54,2 százalékkal kisebb volt.
Akik tehát arra vártak volna, hogy az új épületek építése majd lenyomja az elszálló ingatlanárakat, nem sok jóra számíthatnak.

A pesszimizmust az MTI-nek nyilatkozó szakértők is megerősítik:

  • Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy a számok igazolják az ÉVOSZ várakozásait, miszerint az év hátralévő részében csökkenhet az ágazat teljesítménye. 
  • Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője csalódást keltőnek nevezte az építőipar júliusi stagnálását. Ürmössy szerint az új szerződések állományának hónapok óta tartó csökkenése ugyan jelezte, hogy lassulni fog az építőipari termelés növekedése, de az elemző az év végéig még stabil egyszámjegyű növekedésre számított.
  • Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is úgy látja, a júliusi adat egyértelműen mutatja a lassulást az ágazatban. A látható kis növekedés az állami beruházásokhoz kapcsolódik leginkább, az új szerződések volumene is csökken, nem látszik jele annak, hogy az ingatlanpiac fellendülne.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás