Docler: Komoly összeggel gazdagítjuk a költségvetést

2015.09.17. 21:02

Az Európai Bíróság főtanácsnoka a héten Gattyán Györgynek adott igazat az adóhatóság elleni ügyében, így lehet, hogy a NAV jogtalanul inkasszózott több milliárd forintot a szexmilliárdostól. Ezt a döntést örömmel fogadta a LiveJasmin oldalt üzemeltető Docler Csoport, és közleményükben kihangsúlyozták, hogy lehetőségeikhez mérten igyekeznek együttműködni a nemzetközi és a magyar hatóságokkal.

A vitába azért azt is bedobták, hogy a Docler csoport a jövőben is kitűnő befektetési célpontként tekint Magyarországra, és éveken át a legnagyobb adófizetők közé tartoztak, több mint 30 milliárd forintot költöttek hazai beruházásokra, fejlesztésekre, és idén 150 új munkahelyet teremtettek.

 A cégcsoport évekig az egyik legnagyobb adófizetők közé tartozott Magyarországon és jelenleg is komoly összeggel gazdagítja a magyar költségvetést. 

Kis emlékeztető, hogy miről is van szó: a NAV szerint a Gattyán tulajdonában lévő a Docler-cégcsoport egyik tagja, WebMindLicenses Kft. bérbe adta egy Lalib nevű portugál cégnek a livejasmin.com erotikus weboldal know-how-ját. A NAV szerint a két társaság közötti licencszerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és hogy a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán György hozta meg.

A NAV ezért hatalmas összegű adókülönbözet (társasági adó, áfa, innovációs járulék és kulturális járulék), valamint adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicenses-t. A cég megtámadta az adóhatóság határozatát, és az ügyben eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság iránymutatást kért az Európai Unió Bíróságától. A főtanácsnok  azt állapította meg, hogy a két cég nem adót akart elkerülni a licenszszerződéssel.