Skizofrénia-gyógyszer miatt szárnyal a Richter

2015.09.18. 15:27

Nagyot mentek pénteken a Richter részvényei, délután 2,5 százalék körüli pluszban jártak a papírok, mivel kiderült, a cég, és partnere, az Allergan csütörtökön megkapta az amerikai gyógyszerügyi hivatal engedélyét cariprazine kapszulák forgalmazására. A vraylar (cariprazine) nevű szer a skizofrénia, illetve az egyes típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére szolgál. A szert a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették ki a partnerükkel közösen az elmúlt 15 évben, az Egyesült Államokban és Kanadában is értékesíthetik majd.

A cariprazine vényköteles készítmény lesz, melynek napi egyszeri adagolása engedélyezett. Az Egyesült Államokban és a kanadai piacon az Allergan rendelkezik a kereskedelmi jogokkal, a Richter úgynevezett royalty bevételre lesz jogosult az értékesítés után, valamint a kiszállított hatóanyag ellenértékét kapja meg, mondta az ügyletről Vágó Attila, a Concorde Értékpapír elemzője.

A royalty mértéke üzleti titok, de Vágóék várakozásai szerint 10-15 százalék között lehet majd. Az Allergan korábban kiadott egy előzetes becslést a gyógyszer várható csúcs értékesítésének nagyságáról, ami szerintük 350 millió és 1 milliárd dollár között lehet. Az Allergan a potenciális piac méretet 15 milliárd dollár fölöttire becsüli az atípusos antipszichotikus piacon, amely négy szegmenst (skizofrénia, mánia, a bipoláris depresszió és MMD) foglal magában, ezen a vonalon kb. 50 millió receptet írnak fel évente. Azért is lehet nagy üzlet a gyógyszer piacra dobása az amerikai piacon, mert az Allergan úgy számol, hogy a betegek nagyjából fele szívesen váltana a mostani gyógyszeréről.

"Várakozásaink szerint a gyógyszer értékesítése 400-450 millió dollárt érhet el 2020-ban, de a végső szám erősen függ majd a készítmény piaci pozíciójától. Fontos tudni, hogy a cariprazine mind az Egyesült Államokban, mind Európában 2027-ig élvez védettséget, de elképzelhető, hogy a szabadalmi idő lejárata kitolható 2027 utánra is, mint ahogy az is, hogy nemcsak a skizofrénia meghatározott tüneteinek kezelésekben lehet majd alkalmazni a gyógyszert , hanem negatív tünetek kezelésére is" - magyarázta a Concorde elemzője.

Számításaik szerint a cariprazine részvényenként kb. 500 forintnyi értéket testesít meg a Richter számára. A készítmény piacra dobásával ráadásul nemcsak megemelkedik a cég árbevétele és eredménye, de javulhat a jövedelmezősége is a cariprazine átlag feletti árrése miatt, és az értékesítésének földrajzi összetétele is eltolódik majd a kevésbé kockázatosnak tekintett nyugati országok irányába. A Concorde a Richterre vonatkozó év végi célárat 5018 forintról 5200 forintra emeli. Pénteken délután három után 4414 forintot értek a Richter részvényei.