Tállai András szívesen felügyelné az adóhivatalt

2015.09.22. 23:17

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára igent mondana, ha felkérnék, hogy államtitkárként felügyelje az adóhivatalt. A fideszes politikus ezt az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában mondta el kedden este.

Azt ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke biztosan nem lesz. Ez persze nem is meglepő: ebben az esetben ugyanis le kellene mondania képviselői mandátumáról, és helyére új választást kellene kiírni. Bár Tállai viszonylag simán nyerte el tavaly az egyéni képviselői helyet (47,2 százalékot szerzett, míg a jobbikos jelölt 27,4 százalékot, a baloldali pedig csaknem 19 százalékot), az elmúlt három időközi választáson a korábban biztos befutónak számító helyeit is bukta a Fidesz.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az adóhivatal sorsáról napokon belül megszületik a hivatalos döntés.

Azt, hogy az NGM-en belül legyen egy adóügyi államtitkárság, már augusztus végén belengette Varga Mihály miniszter. Akkor azt mondta: kezdeményezi a miniszterelnöknek, hogy

fontoljuk meg a tárcán belül egy ilyen államtitkárság kialakítását.

Már akkor voltak olyan pletykák, hogy ezt Tállai András vezetné, de Varga azt mondta: szerinte Tállai „nem kíván most munkahelyet változtatni, azt gondolom, hogy ő is itt a gazdasági tárcán belül fogja a munkáját folytatni”, és hogy neki már van jelöltje az esetleges jövőbeli adóügyi államtitkárság élére.

Tállai az RTL-en beszélt az eddig teljes csődnek számító családi csődről is. Azt mondta, hogy ha senki sem jelentkezik rá, akkor az azt jelenti, hogy ebben a formában nem működik.