Magával rántotta a tőzsdét a Volkswagen

2015.09.23. 10:03 Módosítva: 2015.09.23. 10:11

A Volkswagen-ügy kipattanása előtt sem volt már jó a hangulat a tőzsdéken, de mióta kiderült, hogy a német autógyártó dízelmotor-botránya világméretűre dagadhat, az esés folytatódik.  A 30 legnagyobb német cég tőzsdei állapotát mutató DAX-index 0,1 százalékos mínuszban zárt, nagyon úgy tűnik, hogy a zuhanás mögött a Volkswagenben és rajta keresztül az autógyártó szektorban megingott bizalom áll. Valószínű, hogy részben a többi európai és amerikai részvényeket is a botrány miatt adják, írja a Portfolio. 

A Volkswagen akkora szereplő az autópiacon, hogy lejáratódása az egész ágazatot érinti. A BMW 2,3 százalékos, a Daimler 3,7 százalékot csökkent, de még a francia gyártók sem úszták meg: a Peugeot 5,84, a Renault 1,04 százalékot esett vissza - írja az MTI.

A legnagyobb bukást természetesen maga a Volkswagen könyvelhette el, részvényei a mai legalacsonyabb ponton 9,25 százalékkal értek kevesebbet a tegnapi maximumnál. 

Nem először fordul elő, hogy a német cég önmagában indít el mozgást a világ tőzsdéin. 2008-ban, mikor a Porche be akarta kebelezni a Volkswagent, éppen az ellenkezője történt a mostaninak, és a VW-részvények ára olyannyira felkúszott, hogy teljesen meghatározták a DAX-index alakulását és rövid időre a német gyártó lett a világ legnagyobb vállalata.