Majdnem félig vannak a gáztárolók

2015.09.23. 16:23

A magyarországi tárolók töltöttsége jelenleg megközelíti a 47 százalékot, ami az elmúlt években kialakult fogyasztási igények alapján, és a normál importot figyelembe véve már most elegendő a téli folyamatos ellátás biztosításához, közölte a Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. szerdán.

A közlemény szerint a magyar tárolók töltöttsége a szeptember 20-i készletadatok alapján 47 százalékos, ami több mint 2,8 milliárd köbméternyi földgázkészletet jelent. Az éves felhasználáshoz viszonyítva a magyar tárolói töltöttség 35 százalékos. Néhány napja a Népszabadság 27,8 százalékos töltöttségi szintről számolt be, azt írták, aggasztóan alacsony a magyar földgáztárolók töltöttségi szintje.

Magyarországon két cég üzemeltet földgáztárolókat, amelyek összes tárolókapacitása 6,3 milliárd köbméter. A földgázfogyasztás az enyhe telek, a kevésbé pörgő gazdaság és az energiahatékonyabb megoldások terjedése miatt Magyarországon a válság után jelentősen csökkent, 2014-ben kevesebb mint 9 milliárd köbméter gázra volt szükség.