Ugyanaz viszi tovább a görög pénzügyminisztériumot, mint aki behódolt a hitelezőknek

2015.09.23. 08:01

Nyilvánosságra hozta kormánya új névsorát Alekszisz Ciprasz régi-új görög miniszterelnök: a kabinet összetétele alig változott a korábbihoz képest, nem történt személycsere a kulcsfontosságú tárcák, így a pénzügyminisztérium élén sem, amelyet továbbra is Evklídisz Cakalotosz fog vezetni, írta az MTI.

Az új koalíciós kormány névsorát kedden késő este olvasta fel Olga Gerovaszili kormányszóvivő, aki már az előző Ciprasz-kabinetnek is a sajtófőnöke volt. A pénzügyminisztériumot ismét az 55 éves, oxfordi végzettségű közgazdász, Evklídisz Cakalotosz fogja vezetni, aki tető alá hozta augusztusban a nemzetközi hitelezőkkel a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomagról szóló megállapodást.

Cakalotosz egyik helyettese Jorgosz Huliarakisz lesz, aki ugyancsak tagja volt a mentőcsomagról tárgyaló athéni küldöttségnek. Más fontos minisztériumok élén sem történtek személycserék: Nikosz Kociasz megtartotta a külügyi tárcát, és a védelmi minisztériumot is a korábbi tárcavezető, Panosz Kammenosz fogja vezetni.

A 41 éves Ciprasz augusztusban mondott le a miniszterelnöki tisztségről, miután pártjának a Szirizának a balszárnya élesen kikelt az újabb görög mentőcsomag megkötése ellen. A baloldali politikus először idén januárban jutott hatalomra, a Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalását és a hitelezők által előírt megszorító intézkedések eltörlését ígérve.

A vasárnapi szavazást a Sziriza a Ciprasz-kormányt ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére a szavazatok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte, és 145 helyet szerzett a 300 tagú athéni törvényhozásban.

Ciprasz ismét a jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) párttal lépett koalícióra, amely a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg; a két pártnak együtt szűk többsége, 155 képviselője lesz. Görögország a hat éve tartó adósságválság alatt már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.