Kambodzsa, Peru, Kolumbia: az egész világot behálóznák a magyar kereskedőházak

2015.09.24. 12:55

Kambodzsa, Szerbia, Japán és Peru - ezek azok az országok ahol még idén kereskedőházat nyitna a kormány, de ezeken kívül is terveznek még új kereskedőházakat, elkezdtek például együttműködni Argentínával és Kolumbiával is.

Kun Gábor a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak arról is beszélt, hogy partnerhálózatukat a Kárpát-medencében is bővítenék.

A kereskedőházat két éve azért hozták létre, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalatok számára lehetőséget teremtsen a külpiacokra való belépésre, és hozzásegítse őket exporttevékenységük növeléséhez, jelenleg 29 országban vannak jelen.

Korábban Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági államtitkára azt mondta, hogy a kormányzati ciklus végéig a magyar kereskedőházak számát a ciklus végére 117-re növelnék.

Az utóbbi évben több kereskedőház környékén is történtek különös dolgok, a Kiss Szilárd ügyeihez is kapcsolódó moszkvai kereskedőház, illetve az isztambuli kereskedőház is belekeveredett a Quaestor-ügybe. A Magyar Nemzeti Kereskedőház pedig milliárdokat tartott a Quaestornál, és - mint később kiderült - csak a legutolsó pillanatban sikerült kimenteni a pénzt.