Pongrác
11 °C
27 °C

Hat éve volt utoljára ekkora bajban a Wall Street

GettyImages-488936250
2015.09.28. 07:24 Módosítva: 2015.09.28. 08:22

Komor gyorsjelentési szezon elé néz a Wall Street, és kevés javulás várható a közeljövőben. Elemzők csökkentették a szeptember 30-án záruló harmadik negyedévre és az egyéves időtávra vonatkozó előrejelzéseiket is. Ha a csökkenést valószínűsítő várakozások beigazolódnak, a már így is drága részvények még költségesebbé válnak, és a befektetők ezzel párhuzamosan még idegesebbek lesznek.

A Thomson Reuters adatai alapján a New York-i értéktőzsdén jegyzett 500 legnagyobb amerikai részvénytársaság harmadik negyedéves nyeresége 3,9 százalékkal lehet alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A Standard & Poor's 500-as mutatóhoz tartozó vállalatok fele könyvelhet el kisebb profitot a csökkenő olajárak, az erős dollár és a gyenge világgazdasági kereslet következményeként.

A jövőre vonatkozó várakozások is romlottak. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 12 hónapra előre mutató értéke jelenleg mínusz két százalék közelében mozog, ami 2009 vége óta a legrosszabb adat. Hat éve mínusz 10,1 százalékon állt ez a ráta.

A gyenge előrejelzések nyomán egyes elemzők a "profitok recessziójáról" beszélnek, azaz arra számítanak, hogy két egymást követő negyedévben csökkennek a nyereségek.

"Nem jó dolog a profitok recessziója. Nem érdekel, hogy a gazdaság vagy bármi egyéb milyen állapotban van" - fogalmazott Michael Mullaney, a Fiduciary Trust nevű bostoni pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő társaság befektetési igazgatója.

Az S&P 500-as index értéke nagyjából 9 százalékot esett a május 21-én megütött történelmi rekordjáról ez idáig, mert a befektetőket nyomasztja Kína gazdasági növekedésének a világkeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatása, plusz a bizonytalan kamatkilátások. A gyengébb kínai kereslet nyomást gyakorol a nyersanyagok, különösen a réz árára.

Még a közelmúltbeli eladási hullám után is bizonyos mutatók szerint a részvények továbbra is túlárazottak. Az S&P 500-as mutatónak vissza kell térnie az 1800 pont körüli tartományba, hogy kialakuljon az egyensúlyi helyzet. Az index pénteken 1931,34 ponton zárt.