Nyűglődik a kínai ipar

2015.09.28. 11:38

2011 óta idén nyáron esett a legnagyobb mértékben a kínai iparvállalatok nyeresége - írja az MTI. A kínai statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy augusztusban az ipari cégek profitja 8,8 százalékkal csökkent tavaly augusztushoz képest. A gyenge eredmények oka többek között az lehetett, hogy az értéktőzsdék zuhanása miatt visszaesett a részvény-befektetésekből származó jövedelem, a jen árfolyamának erős ingadozása következtében pedig emelkedtek a vállalatok finanszírozási költségei.

A trend egész évben hasonló volt Kínában, az év első nyolc hónapjában 1,9 százalékkal csökkent az iparvállalatok nyeresége. A legrosszabb teljesítményt az állami vállalatok nyújtották, esetükben 24,7 százalékkal zsugorodott a nyereség, a magáncégek viszont profitja viszont 7,3 százalékkal nőtt. A bányaipari vállalatok szenvedték el a legnagyobb, 57,3 százalékos zuhanást.

A friss adatok megerősítik a várakozást, miszerint Kína növekedése lassulóban van, ennek pedig komoly hatásai lehetnek az egész világgazdaságra, többek között a Wall Streeten uralkodó komor hangulat egyik okaként is az ázsiai ország problémáit tartják számon. A kormány előrejelzése szerint idén csak 7 százalékkal nő majd a kínai GDP, ez a legalacsonyabb ütem az elmúlt 25 évben, és az is lehetséges, hogy a tényleges adatok ennél is rosszabbak, mivel a kínai állami statisztikákról senki sem tudja pontosan, hogy mennyire fedik a valóságot.