Friderika
9 °C
18 °C

Akciós terméket nem cserélünk!

2015.09.29. 08:50

954 esetből 173 alkalommal nem stimmelt valami a fogyasztóvédelem ellenőrzései során: 19 megyei és a fővárosi kormányhivatal vett részt a próbavásárlásokban, és azt tapasztalták, hogy az üzletekben továbbra is gyakran nem megfelelő a tájékoztatás a szavatossági, jótállási jogokkal kapcsolatban. Az egyik üzletben táblára írták ki, hogy

az ott vásárolt terméket nem veszik vissza, nem cserélik, és nem adják vissza a pénzt sem.

Ez a felirat nyílvánvalóan több sebből vérzik, hiszen a jogszabály szerint minden termékre két év szavatosság jár, illetve kormányrendeletben meghatározott termékekre egy év kötelező jótállást kapunk. Ha a vásárolt áru elromlik vagy meghibásodik, kérhetjük a javítását, a cseréjét, vagy ha egyik sem lehetséges, akkor kérhetünk árleszállítást, végső esetben pedig elállhatunk a vásárlástól, azaz visszakérhetjük a pénzünket. 

Öt fogyasztói jog, amit jó, ha ismer

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízásából végzett kutatás szerint:

  • a megkérdezett vásárlók 49 százaléka nem tudta, vagy helytelenül tudta, hogy a vásárlást követő 2 éven belül jogában áll a hibás árut díjmentesen megjavíttatni vagy kicseréltetni.
  • 264 ellenőrzésből 159 esetben volt valamilyen szabálytalanság a jótállási jegyekkel. A probléma sokszor az volt, hogy a kereskedő egyáltalán nem adott át jótállási jegyet (69 esetben), vagy adott, de az hiányos volt (90 esetben).
  • A kormányhivatalok munkatársai 470 üzletben ellenőrizték a vásárlók könyvét is, 54 helyen volt valamilyen probléma.

Aztán itt van néhány tipikus félrevezető tájékoztatás, amibe a fogyasztóvédelem munkatársai gyakran belefutottak. Azt is leírták, hogy ezek miért nem szabályosak:

  • Akciós terméket nem cserélünk”: a vállalkozás – jogsértő módon – azt állítja, hogy az akciós terméket nem cseréli, nem javítja. A hatályos jogszabályok alapján ugyanakkor, ha egy termék meghibásodik, a kereskedőnek attól függetlenül foglalkoznia kell a fogyasztó panaszával, hogy az le volt-e értékelve, vagy sem. Kivéve, ha a vevő egy olyan hiba miatt reklamál, amiért a termék le volt értékelve- és erről őt az eladó tájékoztatta.
  • Készpénzt nem adunk vissza, de üzletünkben levásárolhatja": Gyakran hangzik el ez a mondat is, mikor egy termékről kiderül, hogy hibás. Ez azonban jogsértő, a vásárló ugyanis ilyen esetekben a termék árát is visszakérheti, nem köteles levásárolni, másikat választani helyette.
  • Reklamációt három napig fogadunk el”: A kereskedők gyakran adják azt a tájékoztatást, hogy az üzletben csak 3 (munka) napon belül fogadják a kifogásokat. Ezután már csakis a jótállási jegyen feltüntetett szervizhez vagy a gyártóhoz lehet fordulni minőségi kifogásokkal. A vásárlóknak ugyanakkor joguk van ott reklamálni, ahol vásároltak, tehát az üzletben- és erre nem csak három napig, hanem a szavatossági, jótállási idő teljes időtartama alatt.
  • Csere csak, ha eredeti a csomagolás”: néhány üzlet a minőségi kifogás intézését – szabálytalanul - a termék eredeti csomagolásához, illetve a doboz meglétéhez kötötte, ezt pedig a jogszabályok szerint nem teheti meg.
  • Jótállás csak számla/nyugta ellenében”:a jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel is érvényesíthetőek, ha a jótállási jegy megvan, akkor a kereskedő nem kérheti a nyugta bemutatását is.
15%
4990 Ft
4242 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft