Dízelbotrány: Kétmillió hamisítós motor készült Győrben

2015.09.29. 10:50

Abból a 11 millió megbuherált VW dízelmotorból, ami a légszennyezési adatokat meghamisító dízelmotorjával készült, 2-2,5 milliót gyártottak a győri Audi-gyárban - erről is beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel. Ez már csak azért is érdekes, mert hétfő este az M1-en még azt mondta, tudomása szerint Magyarországon nem gyártottak a botrányban érintett motorokból. 

A miniszter viszont, ha lesz is visszaesés a termelésben a botrány következtében, az kevésbé fogja érinteni a győri gyárat, mint a konszern más üzemeit, mert a győri a VW-csoport egyik legkorszerűbb gyára.

Varga úgy látja, bizonytalan, hogy mennyire veti vissza az autóeladásokat a nyilvánosságra került csalás , de szerinte világszerte továbbra is használni fogják a dízelmotorokat, mert azok hatékonyabbak, mint a benzinmotorok.

Varga arról is beszélt, hogy 

A kormány csökkenteni akarja a gazdaság egyoldalú függőségét az autóipar teljesítményének hullámzásától,

ezért arra törekszik, hogy más ágazatok is bővüljenek, mint a gyógyszeripar, az orvosi műszerek, gépipari alkatrészek gyártása.

Az autógyártás az export 13 százalékát, az ipari termelés 22 százalékát adja, nagyon komoly súlya van a nemzetgazdaságban. A kormánynak a munkahelyek megtartására és az autóiparnak gazdaságban betöltött szerepe miatt a gazdaságra gyakorolt hatásra kell figyelnie az ügyben - mondta még Varga Mihály.