Áfacsökkentés jöhet az építőiparban

2015.09.30. 06:32

Varga Mihály a szerdai Magyar Időknek adott egy hosszú interjút, amiből kiszemezgetjük a lényeget. Tessék:

  • A menekültekkel kapcsolatos extra terhekre idén hatvan milliárd forintot különítettek el, ennek elégnek kell lennie az év végéig. Szerinte a szerb határ után a horvát- majd a román határszakaszra kiterjedő kerítés 

nemcsak a schengeni határt, hanem a magyar gazdaságot is oltalmazza. Másképpen mondva: a határzár megvédheti a hazai turizmust, a közlekedést, a logisztikai cégeket, s így az ország működőképességét.

  • A bevándorlás - ami ugye Magyarországot nem érinti - szerinte nem megoldás a demográfiai gondokra, inkább "a családok támogatása lehet a megoldás"
  • Hamarosan jönnek az online kasszák az olyan a szolgáltató szektorban működő vállalkozások számára, mint a szervizek, gépjárműalkatrész-kereskedők, pénzváltók, masszőrök. De a szövegezés alatt álló tervezetbe esetleg belekerülhetnek a diszkók vagy a fitneszklubok is. Varga - nyilván az eddigi átállási mizériák miatt - közölte, hogy megfelelő időt adnak majd az érintetteknek, illetve kilátásba helyezte a kasszák vásárlására adott állami támogatást is. 
  • Nem csak a vállalkozásokat, hanem az étel- és italautomatákat is bekötnék a NAV-hoz, de azt még nem tudni, hogy a cégek számlázási rendszerét kapcsolják össze a NAV-val, vagy pedig - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ötlete szerint - volt, közvetlenül a vállalkozások készleteit csatlakoztatnák az adóhivatalhoz.
  • A jövőre várt többletbevételekkel kapcsolatban Varga rengeteg feltételes móddal körülvéve belengette az építőipari áfacsökkentést is:

Úgy vélem, a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését.

  • Varga szerint a kormány érzékeli azt is, hogy a gazdaság növekedését hátráltathatja az alacsony hitelezési aktivitás, ennek fellendítésére ezért megbeszélésre hívta a bankrendszer képviselőit.