Hagyják bedőlni az egyik orosz légitársaságot

2015.10.01. 20:06

Nem sikerült megmenteni a Transzaero orosz légitársaságot, a tárgyalások résztvevői után az orosz kormány is jóváhagyta csütörtökön a csődeljárás megindítását.

Egy hónappal ezelőtt még azt jelentették be, hogy Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot 1 rubelért megvásárolja elsőszámú hazai versenytársa, a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transzaero részvényeinek 75 százalékát plusz egy részvényt, írja az MTI. 

Bár kormányzati jóváhagyást kapott a terv, végül három ok miatt meghiúsult.

  • nem tudták konszolidálni a 75 százalék plusz egy részvényből álló csomagot,
  • a Transzaero hitelezői nem fogadták el a javasolt adósságátütemezési tervet,
  • a pénzügyminisztérium nem volt hajlandó biztosítani a korábban megígért 85 milliárd rubeles állami hitelgaranciát az adósságátütemezéshez. 

A ranszaerót 1990-ben alapították, első járatukat 1991 novemberében indították el Moszkva és Tel-Aviv között. Jelenleg 103 útvonalon teljesítenek menetrend szerinti és charter járatokat. Flottájuk 97 gépből áll és 64 további gépre, köztük négy Airbus A380-asra van rendelésük, ezekből kettőt még idén átvettek volna. 

Az orosz légitársaságok erősen megszenvedik a hazai gazdaság válságát: a belföldi járatok ráfizetésesek, a jól jövedelmező nemzetközi járatokon pedig csökkent az utasok létszáma. Ennek következményeként az orosz légitársaságok összesített vesztesége mintegy 30 milliárd rubelre (461,18 millió dollárra) emelkedett tavaly az előző évi 4,7 milliárd rubelről.