Megúszták a magánnyugdíjpénztárak

2015.10.01. 09:36 Módosítva: 2015.10.01. 09:49

Szerdán levélben megkérdeztük a mind a négy megmaradt magánnyugdíjpénztárat (Szövetség, MKB, Budapest, Horizont), hogy sikerült-e teljesíteniük szeptember 30-ig a számukra előírt kötelezettséget, vagyis hogy tudták-e hozni a 70 százalékos tagdíjfizetői arányt. Megkeresésünkre az MKB és Szövetség pénztár válaszban jelezte, hogy nekik sikerült. 

Ma reggelre mind a négy pénztár közzétette honlapján az erre vonatkozó információt, ennek alapján mindegyik teljesítette törvényi kötelezettségét a határidőig, így nem fognak megszűnni. Az MNB azért még maga is áttekinti az adatokat, hogy a pénztárak valóban megfelelnek-e a szabálynak. 

A 2015 január 1-jén hatályba lépett törvény szerint végelszámolással megszűnik minden olyan pénztár, amelyben a tagdíjfizető tagok aránya a szeptember 30-át megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

Egy példán levezetve ez annyit tesz, hogy ha áprilisban 60, májusban 70, júniusban 75, júliusban 75, majd augusztusban 80, végül szeptemberben újra 60 százalék a fizetők aránya, akkor a hat hónapos átlag pont 70 százalék. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akár két egymást követő hónapban is 70 százalék alatt lehet a fizető pénztártagok aránya, ha az azt követő vagy megelőző hónapokban ezt ellentételezve jóval magasabb volt ez a mutatószám. 

Ha viszont egymást követő két hónapban az előbbiek szerint számított 6 hónapos átlag 70 százalék alá esik, az MNB-nek vissza kell vonnia az érintett magánnyugdíjpénztár engedélyét az törvény előírása alapján, a pénztár közgyűlésének pedig döntenie kell a végelszámolásról - mondta el Binder István, az MNB szóvivője.