Judit
2 °C
7 °C

Megúszták a magánnyugdíjpénztárak

2015.10.01. 09:36 Módosítva: 2015-10-01 09:49:39

Szerdán levélben megkérdeztük a mind a négy megmaradt magánnyugdíjpénztárat (Szövetség, MKB, Budapest, Horizont), hogy sikerült-e teljesíteniük szeptember 30-ig a számukra előírt kötelezettséget, vagyis hogy tudták-e hozni a 70 százalékos tagdíjfizetői arányt. Megkeresésünkre az MKB és Szövetség pénztár válaszban jelezte, hogy nekik sikerült. 

Ma reggelre mind a négy pénztár közzétette honlapján az erre vonatkozó információt, ennek alapján mindegyik teljesítette törvényi kötelezettségét a határidőig, így nem fognak megszűnni. Az MNB azért még maga is áttekinti az adatokat, hogy a pénztárak valóban megfelelnek-e a szabálynak. 

A 2015 január 1-jén hatályba lépett törvény szerint végelszámolással megszűnik minden olyan pénztár, amelyben a tagdíjfizető tagok aránya a szeptember 30-át megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

Egy példán levezetve ez annyit tesz, hogy ha áprilisban 60, májusban 70, júniusban 75, júliusban 75, majd augusztusban 80, végül szeptemberben újra 60 százalék a fizetők aránya, akkor a hat hónapos átlag pont 70 százalék. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akár két egymást követő hónapban is 70 százalék alatt lehet a fizető pénztártagok aránya, ha az azt követő vagy megelőző hónapokban ezt ellentételezve jóval magasabb volt ez a mutatószám. 

Ha viszont egymást követő két hónapban az előbbiek szerint számított 6 hónapos átlag 70 százalék alá esik, az MNB-nek vissza kell vonnia az érintett magánnyugdíjpénztár engedélyét az törvény előírása alapján, a pénztár közgyűlésének pedig döntenie kell a végelszámolásról - mondta el Binder István, az MNB szóvivője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?