Fizetésemelés jöhet az kiskereskedelemben

D MTZ20120110042
2015.10.05. 09:08

Volt olyan cég a kiskereskedelemben, ahol a nyáron testületi felmondással fenyegették meg a cégvezetést a dolgozók, akiknek az alacsony bérek mellett egyre nagyobb munkateherrel kellett szembenézniük – írja a Nol.hu azzal kapcsolatban, hogy az Auchan nemrég bejelentette, hogy 4200 munkavállalójának átlagosan tíz százalékkal elemeli meg a fizetését.

A cikk szerint az iparágban egy ideje már jól meg a cégeknek, ugyanakkor a multiellenes intézkedések miatt a nagy cégek ott spóroltak az elmúlt időszakban, ahol tudtak, és a béremelések is ezért maradtak el. Ez mostanra ugyanakkor tarthatatlan lett, ráadásul a nagy áruházláncok arra is rájöttek, hogy csak magasabb fizetéssel tudják megtartani a képzett dolgozóikat, akik egyre nagyobb számban mennek külföldre vagy jobban fizető nagy autógyárakhoz.

Az Auchan lépése miatt egyébként a versenytársaknak is lépniük kell, és a szokásos januári béregyeztetésekkor már alapból az Auchan által megajánlott tízszázalékos emelésnél kezdődik majd az alku. Ennek ellenére sok lánc még kivár, hogy mekkora szakmai minimálbér-emelésre szánja el magát a kormány, de úgy tudni, hogy Orbánék is az Auchanéhoz hasonló mértékű emelésen gondolkodnak.