Csökkent az ipari termelés

2015.10.07. 09:56

Az ipari kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent augusztusban, júliushoz képest. Ez a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index, ezt érdemes figyelembe venni ilyenkor. Az ipari termelés havi alapon már júliusban is csökkent 0,7 százalékkal, többek közt az autógyárak is visszavesznek egy kicsit, és ez nálunk nagyon meglátszik

Az éves növekedés tavaly augusztushoz képest mégis 6 százalékra ugrott, aminek az az oka, hogy tavaly augusztusban egy jelentős ipari termelésvisszaesés vette kezdetét - és ez a sokk csak 2015 elejére tűnt el teljesen. Annyi történt, hogy a Suzuki gyártósora szép lassan átállt a Vitara modell gyártására, ami miatt durván vissza kellett fogni a termelésüket, írja a Portfolio .

Az előző évi azonos hónapokkal összevetve tehát decemberig nagyon nagy számokat várhatunk, de ez elég keveset fog jelenteni. Az NGM viszont pont ezzel kezdett büszkélkedni, köztévén egy NGM-es helyettes államtitkár, Lenner Áron gyorsan be is mondta, hogy "továbbra is lendületben van a magyar ipar". 

Az iparunk mostani gyengélkedése fényében mindenesetre nagyon érdekesek lesznek az őszi kibocsátási adatok. A legnagyobb kockázatot most a Volkswagen botrány miatti esetleges autógyártási bezuhanás jelentheti, de egy durva összeomlás valószínűsége most igen alacsonynak látszik. Valamennyi azonban meglátszódhat a botrányból nálunk is, ami további ipari visszaesést hozna.