Lecsapott a GVH a C-vitaminos cégre

2015.10.07. 14:32

A Novonex Pharma jogsértő módon reklámozta Novo C Plus étrend-kiegészítő kapszulát, mivel nem tudta igazolni a C-vitamin hatóanyagának felszívódására és hasznosulására vonatkozó piacelsőségi állításait. A GVH a jogsértésért 6 000 000 forint bírságot szabott ki.

A Novo C Plus egy C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, amely általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül. A Novonex többféle kommunikációs eszközön népszerűsítette a Novo C Plus étrend-kiegészítőt 2013 októbere és 2014 májusa között.

A cég a Novo C Plus termékben liposzómális formában lévő C-vitamin előnyeit, illetve a kapszula felszívódását és hasznosulását hangsúlyozta a szervezetben az összes C-vitamin készítményhez képest anélkül, hogy a többi készítményről bármilyen közlést tartalmaztak volna, másrészt a Novo C Plus kapszula elsőbbségét emelték ki, összevetve a „hagyományos” C-vitamin készítményekkel.

Ezeket azonban a Novonex nem tudta tudományos igénnyel bizonyítani. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Novonex összehasonlító klinikai vizsgálatok elvégzését rendelte meg, és az előzetes vizsgálati eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a liposzómális C-vitamin készítménnyel magas C-vitaminszint érhető el a vérben.