Közös fejlesztésbe fog az Uber és az észt adóhivatal

2015.10.08. 12:48

Az Ubert általában egy adóhatóság sem nézi jó szemmel. Észtországban viszont olyasmi történt csütörtökön, ami éppen ennek az ellenkezőjéről árulkodik: a helyi adóhatóság és a közösségi taxis társaság megállapodott egymással egy közösen fejlesztendő, egyszerűsített online adóbevallási rendszerről, melynek próbaüzeme jövőre indulhat, írja sajtóközleményében az Uber.

Fotó: Europress / Getty

Az adóhivatal célja egy olyan felület kialakítása, amelyet az összes észt egyéni vállalkozó használhat. A fejlesztésbe azért vonták be az Ubert, mert a vállalatnak komoly tapasztalatai vannak a készpénzmentes digitális szolgáltatások terén szerte a világban. Az Uber és az adóhivatal közös munkacsoportja először az Uber autós partnerein teszteli majd az új platformot, ezután szeretnék kiterjeszteni az egyéni vállalkozókra általában. 

Mark MacGann, az Uber regionális közpolitikai vezetője szerint a megállapodásra azért kerülhetett sor elsőként Észtországban, mert az észtek innovációs központként élen járnak a digitális technológiák alkalmazásában. „Az elektronikus pénzügyi tranzakciók - amilyeneket az olyan digitális vállalatok alkalmaznak, mint például az Uber - átláthatóvá és követhetővé teszik az eddigi, készpénzen alapuló pénzforgalmat mind a hatóságok, mind pedig az egyének számára.” - mondta. MacGann azt gondolja, az észt megállapodás precedensértékű lehet, és kiemelte, hogy az Uber szívesen együttműködne más országok adóhatóságaival is hasonló projektekben.