Nem lesz vaníliás vagy gyümölcsös cigi

2015.10.09. 15:45

Dohányipari változtatásokat fogadott el az Európai Bizottság, írja a Napi.hu. Azt eddig is lehetett tudni, hogy "jellegzetes ízű" cigarettákat és sodrós dohányt betiltják 2016-tól. Ahogy azt is, hogy a figyelmeztető képeknek és szövegeknek is legalább 65 százalékát el kell foglalniuk a teljes csomagolási felületnek. 

De most egyes dohánytermékeknél betiltottak még némely kis kiszerelésű terméket, vagy gyártóknak plusz jelentéseket kell adniuk a termékeik tartalmáról, vagy be kell jelenteniük, ha új terméket kívánnak bevezetni. Összességében azonban elég tág marad a tagállamok hatásköre a szabályozásban, feltéve, hogy szigorítani akarnak bármin.

Szopóka, az nem kell 

Ha valakinek van kedve olvasgatni, akkor készüljön fel olyasmikre, mint például, hogy rengeteg idézőjel közt meg fogja tudni, hogy mi az a „szivar”. A szivar" egyébként "égési folyamat során fogyasztható dohányrúd, amelynek részletesebb meghatározását a 2011/64/EU irányelv 4. cikkének (1) bekezdése tartalmazza".

Szóval még pontosabban: 

"(1) Ezen irányelv alkalmazásában a tulajdonságaik és a szokásos fogyasztói elvárások alapján a következő, dohányzásra alkalmas és kizárólag arra szánt dohányáruk minősülnek szivarnak vagy szivarkának:

a) természetes dohánylevelekből álló külső borítékkal rendelkező dohányrudak;

b)  a kocsányozott keverékdohányból készült szivarbélből, valamint a szivar szokásos színével megegyező színű, regenerált dohánylevélből készült, és a terméket – adott esetben a füstszűrőt is beleértve, a szopókával ellátott szivaroknál azonban a szopóka kivételével – teljesen körülölelő, külső borítékból álló dohányrudak, amelyeknek darabsúlya – füstszűrő vagy szopóka nélkül – legalább 2,3 gramm és legfeljebb 10 gramm, valamint amelyek hosszának legalább egyharmadánál mért kerülete eléri a 34 millimétert."