László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pocsékok a szén-monoxid-érzékelők

2015.10.09. 11:02

Szén-monoxid-érzékelőket vizsgálta Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, és arra jutottak, hogy nagyjából a vizsgált típusok háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek.

A piacon elérhető fajták jelentős részét megnézték, összesen 42 fajtát, ezekből pedig csak 12 típus volt biztonságos. Itt megnézheti a biztonságosak listáját, ide kattintva pedig azokét, amik nem voltak elég jók. Nehezíti a helyzetet, hogy volt olyan gyártó is, aminek volt biztonságos, és nem megfelelt terméke is.

Az állami fogyasztóvédők szerint mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai üzletben megvenni ezeket a szén-monoxid-mérőket. A készülék működését itt elvileg az eladóval is meg lehet beszélni, és tanácsot is lehet kérni az üzletben.

A hatóság szerint alapból érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, és magyar nyelvű használati útmutató. Emellett:

  • A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 centi távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!