Újabb furcsaságok a letelepedési-kötvényes cégek körül

2015.10.10. 16:22

A bélyegzők tanúsága szerint a liechtensteini hatóságok által bepecsételt időpontnál négy nappal korábban érkezett meg az Országgyűlés gazdasági bizottságához két, az adóparadicsom hercegségben bejegyzett cég letelepedési kötvények forgalmazásához szükséges kérvénye - írja a Magyar Nemzet. A bizottságot vezető Rogán szerint a vállalkozások azért nem offshore-cégek, mert ismertek a tulajdonosaik, és ahhoz is ragaszkodik, hogy a két cég egymástól független tulajdonosi hátterű, de a körülményekből ennek az ellenkezőjére lehet következtetni. 

A letelepedési kötvények körüli eddig is teljes volt átláthatatlanság, és már arra is fény derült, hogy az üzletből befolyó súlyos milliárdok az állam helyett offshore-cégekbe áramlanak. A most előkerült eset sem lóg ki a sorból: a szóban forgó két liechtensteini vállalkozás látszólag időutazás segítségével szerezte meg a kötvények árusításához szükséges engedélyeket. 

Normál esetben az engedélyért folyamodó cégek először a helyi illetékes hivataltól kérnek egy igazolást, utána pedig benyújtják a kérelmet Magyarországon. Ehhez képest Rogán bizottsága 2013. május 23-án ütötte rá a pecsétet a VolDan Ltd. kérelmét, amelyet a hercegség igazságügyi hivatala a dátumozás tanúsága szerint ennél később, csak május 27-én adott ki. Nem a VolDané az egyetlen hasonló eset: egy másik liechtensteini cég, az S&Z Program Ltd.-vel érdekes módon ugyanez történt, ami valószínűtlenné teszi, hogy sima ügyintézői hibáról van szó. 

A két cég ráadásul úgy tűnik, hogy közös tulajdonosi körrel rendelkezik, ugyanazon a napon közvetlenül egymás után alapították őket és részben ugyanazok a nevek bukkannak fel mindkettő alapító okiratában. Rogán Antal ugyan korábban úgy érvelt, hogy egy cég offshore, hogyha ismertek a tulajdonosai, de nehéz lenne mást gondolni, mint hogy a szóban forgó vállalkozások a kedvezőbb adószabályok miatt lettek a hercegségben bejegyezve, ez pedig az offshore definíciója. A VolDan rendelkezik egy magyar leányvállalattal, és honlapján is magyar irodájának Bécsi úti címét hirdeti, csak éppen nem itt adózik a letelepedési kötvényekből befolyó busás haszon után, hanem egy adóparadicsomban.