Augusztusban a britek kedvencei voltunk

2015.10.12. 10:13

2015 augusztusában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,7, a belföldi vendégeké 4,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma összességében 5,3 százalékkal nőtt. A szálláshelyek bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett, írja a KSH.

2015. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A belföldi vendégek száma 6,8, az általuk eltöltött éjszakáké (2 millió 227 ezer) 4,9 százalékkal nőtt. A belföldi vendégforgalom nyolc turisztikai régióban nőtt, egyben stagnált.
  • A külföldi vendégek száma 7,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 916 ezer) 5,7 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, Észak-Magyarországon számottevően csökkent.
  • Az augusztusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A német turisták 2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe, de ezt többszörösen ellensúlyozta az, hogy a Lengyelországból, a Hollandiából, az Olaszországból és a Csehországból érkező vendégforgalom 1,9–8 százalékkal gyarapodott, valamint folytatódott a brit turisták forgalmának (21 százalékos) növekedése.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 3,1 százalékponttal, 71 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele (46 milliárd forint) 14 százalékkal nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel (29 milliárd forint) 17, a vendéglátásé (8 milliárd forint) 9 és az egyéb bevételek (9 milliárd forint) 7,8 százalékkal emelkedtek. (A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 2 forinttal, 311 forintra erősödött.)

További részletek a KSH oldalán.