Leminősítették a Volkswagent

2015.10.12. 17:16

A Standard & Poors hitelminősítő intézet a Volkswagen eddigi "A" besorolását "A−"-ra rontotta hétfőn, írja a Portfolio. Ez a gyakorlatban a vállalat számára elsősorban azt jelenti, hogy mostantól drágábban tudnak majd hitelhez jutni a piacról. 

Az S&P azzal indokolta döntését, hogy a dízelbotrány rávilágított a német vállalat gyenge pontjaira irányítás és általános kockázatkezelés terén. A hír megjelenésére újból esni kezdett a Volkswagen-részvények árfolyama. 

Az árfolyamesés semmiképpen sem kedvező a cégnek, de a magától értetődő hatásokra az is rátehet egy lapáttal, ha a befektetők beperlik a vállalatot árfolyamveszteség miatt. Ahogy ezt egy magyar részvényes is tette hétfőn, írja az MTI. A felperes VW-részvényest képviselő Mihalics Ügyvédi Iroda közleményében tudatta a nyilvánossággal, hogy elindult az eljárás, melynek során a bíróságnak több sarkalatos pontban is döntenie kell majd.

Az elsődleges jogi kérdés a joghatóság, vagyis annak megítélése, hogy a hazai magánbefektetők kárigényét magyar bíróság jogosult-e elbírálni. Ezen kívül meg kell ítélni a botrányról szóló sajtóhírek és a részvényárfolyam-veszteség közötti ok-okozati összefüggést. Végül a harmadlagos kérdés a kár  bekövetkezte, illetve annak mértéke.