Melyik energiaitalban van a legtöbb koffein?

2015.10.13. 08:48

30 különböző terméket, kávékat, energiaitalokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy kiderítse, melyikben pontosan mi van. A nyolc különböző őrölt kávéban, a hét instant kávékeverékben, illetve a tizenötféle energiaitalban egyebek mellett a koffeintartalmat is nézték.

Az energiaitalok közül csak egy termékben volt több koffein, mint amennyit a címkére írtak, többen a feltüntetett értéknél kevesebbet mértek. A Rockstar Supersours Energy Drinknél a mért koffeintartalom (29,8 mg/100ml) több volt, mint amit a dobozra írtak (24,0 mg/100 ml).

A Red Bullban és a Burnben 31 mg körüli az érték. De olyan is akad, például a Bomba, ahol ugyanez mindössze 14 mg/100 ml. A legtöbb koffeint a valóságban a Gangsterben, a Spiritben és a Fradi energiaitalban találták. Itt megegyezett az italban talált mennyiség és a címkén hirdetett 32 mg/100 ml.

Taurin kétféle italban, a Rockstarban és a Gangster Energy Drinkben fordult elő, de mennyisége egyiknél sem haladta meg a címkén feltüntetett értéket.

A tesztelésről a hatóság videót is készített:

Az energiaitalok és kávék összehasonlító vizsgálatáról

Itt megnézheti, melyik kávékat, itt pedig azt, hogy melyik energiaital-márkákat vizsgálták, és melyikben milyen értékeket találtak.