Gyengélkedett az ipar augusztusban

2015.10.14. 09:42

2015 augusztusában az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, viszont júliushoz képest két százalékkal visszaesett, aminek nagyjából az az oka, hogy a Suzuki gyártósora szép lassan átállt a Vitara modell gyártására, ami miatt durván vissza kellett fogni a termelésüket. A KSH most közölt második becslésének legfontosabb számai megegyeznek a korábbi becslés számaival.

Fotó: KSH

A második becslés szerint 2015. augusztusban:

  • az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest,
  • az előző hónaphoz viszonyítva viszont a teljesítmény 2 százalékkal csökkent.
  • Az ipari export 9 százalékkal meghaladta a 2014. augusztusit. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét képviselő két alág közül a több mint egyharmad részt adó járműgyártás kivitele 17 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint 15 százalékkal nyújtó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 2,2 százalékkal nőttek.
  • Az ipar belföldi értékesítése 2,5, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.
  • Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 augusztusához viszonyítva a feldolgozóipar termelése 7,1 százalékkal emelkedett, a csekély súlyú bányászaté 24 százalékkal visszaesett, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,9 százalékkal nőtt.