Szijjártó: Nyitni kell kelet és dél felé is

2015.10.15. 19:26

A globális kihívások és a regionális gazdasági integráció hatására új világrend van kialakulóban, amelyben Magyarország a nyertesek közé szeretne tartozni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a második Magyarország - Latin-Amerika Fórum megnyitóján csütörtökön, Budapesten.

Szijjártó szerint ehhez a hagyományos külgazdasági kapcsolatok ápolása mellett szükség van azok déli és keleti irányú diverzifikálására is. Magyarország az év elején meghirdette a déli nyitás politikáját az afrikai, latin-amerikai és karibi térséggel folytatott gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében. Ennek eredményeként az idei év első hét hónapjában 18 százalékkal emelkedett a magyar export Latin-Amerikába.

Az idén január-júliusi időszakban 26 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, a kivitel pedig Paraguay felé 130 százalékkal, Salvador irányába 93 százalékkal, Argentína irányába 84 százalékkal emelkedett. Az eredmények ellenére bőven van még növekedési potenciál a régió és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatokban - fogalmazott a külügyminiszter. A miniszter közölte: az Eximbank 1,8 milliárd eurós keretet nyitott a magyar cégek latin-amerikai tevékenységének finanszírozásához.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a nagyvállalatok mellett kiemelt szerepet szán a kormány a kis- és középvállalkozásoknak. Szijjártó szerint a déli nyitás részeként folyamatosan nyílnak újra, és újabb nagykövetségek valamint főkonzulátusok, amelyből jelenleg hat működik a latin-amerikai régióban. Emellett idén 265 Stipendium Hungaricum ösztöndíjat különítettek el latin-amerikai országoknak, Uruguayjal, Argentínával, Ecuadorral, Kolumbiával, Mexikóval már megnyíltak a projektek.