Ultimátumot adott a Molnak a horvát gazdasági miniszter

2015.10.15. 15:00

Ha a szociáldemokrata koalíció marad kormányon Horvátországban, a Mol vagy befektet a rijekai olajfinomítóba, vagy kivonul az INA-ból – mondta Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter csütörtökön az N1 tévének. 

A tárcavezető szerint úgy fejezték be a mandátumukat, hogy nem oldották meg az INA ügyét, mert a Mol „nem fogta fel", hogy csak úgy dönthetnek a horvát olajipari vállalat jövőjét illetően, ha partnerként tárgyalnak, írja a Napi.hu. Vrdoljak állítása szerint elküldte a Molnak az új részvényesi szerződést, amelyre eddig nem érkezett válasz. A miniszter azt is kifejtette, csak azért nem feszegették eddig az ügyet, mert nem akartak belőle kampánytémát csinálni, de a választások után készek előhozakodni vele.

Vrdoljak újságírói kérdésekre reagálva elmondta, hogy nem foglalkoztatja különösebben Hernádi Zsolt, és az sem, hogy az Interpol által körözött Mol-vezér nemrég Ausztriába és Németországba látogatott, mégsem tartóztatták le. Sokkal fontosabb számára az INA és a vállalatnál dolgozó emberek jövője, éppen ezért aggasztja, hogy véleménye szerint sem a sziszeki, sem a rijekai finomítóba nem akar befektetni a Mol. „A Mol célja, hogy kitermelje a horvát olajat, majd eladja nekünk a származékokat, de ezt nem fogjuk megengedni. Ha a választások után kormányon maradunk, vagy befektetnek a rijekai finomítóba, vagy mehetnek az INA-ból" – szögezte le.

A horvát miniszter úgy véli, a Mol tovább tervezi csökkenteni az INA dolgozóinak bérét, ami miatt azok elhagyják majd a vállalatot. „De ezek az emberek tulajdonosok is egyben. Eladhatják részvényeiket a horvát államnak, de akár egy új befektetőnek is” – mondta az N1 tévének.

Horvátországban november 8-án lesznek a parlamenti választások, és az INA-ügy rendre előkerül a politikai viták során.