Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A görögök újabb és újabb megszorításokat vezetnek be

2015.10.17. 16:28

Nyugdíjcsökkentésről döntött a görög parlament. Az újabb megszorító törvénycsomagot négy héttel a baloldali radikális Sziriza párt választási győzelme után, és nem sokkal azelőtt fogadták el, hogy a hitelezők - az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap - képviselői október végén Athénba érkeznek, hogy felülvizsgálják a Görögországnak nyújtott harmadik, 86 milliárd eurós hitelkeretért cserébe vállalt takarékossági intézkedések végrehajtását.

Az új törvények között van, hogy a nyugdíjkorhatárt 2022-ig 67 évre emelik, szigorítják az adócsalásért kiszabható büntetéseket, továbbá liberalizálják az ország energiapiacát.

A jogszabálycsomagot a jobboldali populista Független Görögök (ANEL) 154 képviselője támogatta a 300 fős törvényhozásban. Az ANEL egy képviselője, valamint 139 ellenzéki honatya nemmel szavazott, hatan nem vettek részt a voksoláson.

A megszorítások ellen a parlament előtt csupán háromezren tüntettek. Novemberben újabb, a mostaninál radikálisabb megszorításokat fog elfogadni a parlament, hogy azok fejében a kormány megkezdhesse a tárgyalásokat a hitelezőkkel a görög bankok feltőkésítéséről, illetve a görög államadósság átütemezéséről, írja az MTI