A konzervatívok buktathatják meg a vasárnapi bolt nyitvatartás lazítását

2015.10.17. 15:16

Angliában lehetővé tennék, hogy az eddiginél lazábban kezeljék az önkormányzatok a vasárnapi nyitva tartást korlátozó szabályokat, emiatt a kormányzó konzervatív pártban kisebb fajta lázadás tört ki.

Az enyhítés a konzervatívok szerint sértené  a családok, az egyház és a kiskereskedők érdekeit. A képviselők hamarosan szavaznak a tervről, amely lehetővé tenné a vasárnapi nyitva tartásra engedélyezett idő meghosszabbítását. 

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a 280 négyzetméternél nagyobb üzletek Angliában és Walesben vasárnaponként a 10 és 18 óra közötti időszakban legfeljebb hat órán át lehetnek nyitva, húsvétvasárnap és karácsony napján, december 25-én pedig kötelezően zárva kell tartaniuk, írja az MTI.

Szakmai szervezetek becslései szerint a tervezett enyhítés csak Londonban háromezer új munkahelyet teremtene, és évente 200 millió fonttal (85 milliárd forinttal) bővítené a kiskereskedelmi forgalmat.

A Telegraph szerint az alsóház konzervatív frakciójából legalább húsz képviselő csatlakozott a vasárnapi nyitva tartás szabályainak lazítása ellen indult kampányhoz. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nem támogatja a tervet, a harmadik legnagyobb alsóházi frakció, a Skót Nemzeti Párt (SNP) pedig egyelőre nem foglalt állást az ügyben, mivel a módosítás nem érinti Skóciát, ahol nincs korlátozva a vasárnapi nyitva tartás. Így a tory frakciólázadás - ha a kormány nem tudja leszerelni - elégséges lehet a tervezet megbuktatására.