Egymilliárdra rúgnak az ekáer-büntetések

2015.10.19. 07:19

Az év eleje óta több tízezer vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) segítségével, és egymilliárd forint feletti bevételt hoztak eddig a vizsgálatok - írta hétfői számában a Magyar Idők.

A napilapnak nyilatkozva Suller György Attila, a NAV szóvivője elmondta, hogy a március óta éles üzemben működő rendszerben október közepéig mintegy 9 millió fuvarról számoltak be a szállító cégek, harmincezer vizsgálatot kezdtek el az adóhatóságok, ezek valamivel több mint felében az ekáerrel kapcsolatos előírások betartását ellenőrizték. A szóvivő tájékoztatása szerint száz ilyen esetből átlagosan ötben tapasztaltak hiányosságokat, a bírság összege megközelítheti a százmillió forintot.

Ezek mellett a NAV 13 ezer olyan vizsgálatot is elvégzett, amelyben az ekáer adatait és a NAV korábbi tapasztalatait vették alapul, ezekben az adóügyi kötelezettségek visszamenőleges vizsgálatát is magában foglaló eljárásokban 1,1 milliárd forint be nem fizetett közteherre derítettek fényt.