Elismerte a TV2 Simicskáék szerződését

tv2-7281
2015.10.20. 15:24

Kedden hivatalosan is elismerték a TV2 ügyvezetői, hogy létezett opciós szerződés. Közleményükben azt írják, 2013-ban kölcsönt kaptak egy magánszemélytől, a kölcsön felét azonban rövid időn belül visszautalták. Az opciós szerződés, amely a Double 6 Dominoes Kft. és CCA Vízió Kft. üzletrészeire jött létre, a kölcsön biztosítékául szolgált.

A kölcsön fennmaradó részét a felek szóbeli megállapodása szerint a TV2 jelenlegi tulajdonosainak egyelőre nem kellett visszafizetniük, a kölcsönszerződés módosítására azonban nem került sor. A kölcsönt adó nem követelte a kölcsön fennmaradó összegének visszafizetését.

Váratlan és meglepő

„Így minden szempontból teljesen váratlan és meglepő volt, hogy a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. minden előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül hivatkozott opciós jogának érvényesítésére. Azt pedig végképp elfogadhatatlannak tartjuk, hogy erről a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én megkötött adásvételi szerződés aláírását követően értesítették a TV2 tulajdonos-menedzsmentjét” – írták.

Nem tartják jogszerűnek sem a hivatkozott opció alapításának körülményeit, sem a lehívását, azt írták, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket. Ugyanakkor szerintük az opció lehívására tett kísérlet nem érinti a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én kötött adásvételi szerződést, sem a TV2 működését, sem a partnerekkel megkötött és megkötendő szerződéseket, valamint a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeket. „Jelenleg a ProSiebenSat.1 közreműködésével dolgozunk a tranzakció lezárásán” – írták.

Nem emlékeztek az aláírásra

Múlt héten abszurdnak nevezték a TV2 eladói, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, hogy Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, a Megapolis lenne a televízió új tulajdonosa. Azt mondták, hogy az ezzel kapcsolatos híreszteléseknek nincs semmi valóságalapjuk, és jogilag is nonszensz. „Komoly vállalat vagyunk, komoly ügyvédi irodák dolgoztak az ügyleten hónapok óta, nem értjük, hogy miért vesz bárki is komolyan egy efféle fantazmagóriát” – közölték.

Amikor arra kérdeztek rá, hogy a Megapolisnak volt-e elővásárlási joga, Simonék nem igennel vagy nemmel válaszoltak, hanem közölték: „Azért arra emlékeznénk, ha ilyesmit aláírtunk volna.” Azt mondták, hogy a korábbi tulajdonosok, a németek (P7S1) is jóváhagyták a megállapodást, hiszen „nélkülük nem is köttethetett volna semmilyen üzlet”.

Fonyó kivárt

Szerintük a Vajna cégével aláírt megállapodás minden lépésében jogszerű, ezért szerintük kizárt, hogy „a mostani műbalhé hatással legyen a csatorna működésére”. Fonyó Károly az Indexnek viszont már korábban is állította, megvették a céget egy opciós szerződéssel, sőt, fizettek is érte.

A cégbírósági nyilvántartás szerint október 20-i dátummal hatályba lépett az a dokumentum, amely szerint a Megapolis Media Vagyonkezelő Zrt. megszerezte Yvonne Dederick 100 százalékos tagsági jogokat biztosító, CCA Vízió Kft.-ben fennálló üzletrészét. A nyilatkozatot még 2013. december 23-án írta alá Yvonne Dederick. A záradék szerint a nyilatkozat 2015. október 13-án hatályba lépett.

A 2013-as ügylet körül amúgy már a kezdetektől fogva voltak pletykák. Nehezen volt hihető ugyanis, hogy a ProSiebenSat.1 a csatorna addigi vezérigazgatójának és a korábbi gazdasági igazgatónak adta el a milliárdokat érő tévét. Bár a németek is azt állították, hogy hitelt adtak a vásárláshoz, sokáig tartotta magát az a szóbeszéd, hogy a valódi tulajdonosok nem ők, hanem Simicska Lajos érdekeltségébe került a tévé.   • Hírek
  • Hírek