Napi 500 milliót keres az ISIS az olajon

2015.10.24. 13:41

Havonta 50 millió dolláros (14 milliárd forintos) bevételre tesz szert az Iszlám Állam csak az olajból, írja az AP iraki hírszerzési és hivatalos amerikai forrásokra hivatkozva. Ez napi 466 millióra jön ki forintban.

Nekik is kell egy kevés

Szíriából napi 30 ezer hordónyi, Irakból napi 10-20 ezer hordónyi olajat termelhetnek ki. Az iraki olajat azonban nem adják el, hanem Szíriában egyebek mellett üzemanyaggá finomítják a saját szükségleteikre, mondta a hírügynökségnek Ibrahim Bahr al-Oloum, volt iraki energiaminiszter.

Az Iszlám Állam azt is bejelentette, hogy a 263 elfoglalt olajkútjukból már 161-et működtetni tudnak. Ehhez 275 mérnök és 1107 munkás áll ott alkalmazásukban. 

A terrorszervezet nagyon olcsón adja az olajat, általában 35 dollárba kerül egy hordó, de előfordul, hogy hordónként 10 dollárért is eladnak egy-egy szállítmányt a csempészeknek. Az olaj világpiaci ára 50 dollár körüli jelenleg.

A csempészek kisebb tankerekekkel, illetve minden elképzelhető módon igyekeznek átcsempészni a szuperolcsó olajat Törökországba.  AZ USA pedig külön figyelemmel próbálja bombázni őket. De ez a fenti árak miatt nekik gyakran még nagyobb üzlet, mint magának az Iszlám Államnak.

Mindent megtesznek, már évek óta

Törökország  is kereshet ezen, bár a török elöljárók mindig elmondják, hogy ők elképesztően küzdenek a jelenség ellen, csak szeptemberben például 3319 ismeretlen csempészeti próbálkozást "előztek meg". 2011 óta pedig 5,5 millió liter olajat foglaltak le. Ez egyébként hordóban nagyjából 34,6 ezer, tehát kevesebb mint az Iszlám Állam egy napi kitermelése.

Ez a bevétel ahhoz mérhető, mint amikor bevették és kifosztották Moszult és egyéb kereskedelmi bankok mellett az iraki központi bankot. Ebből a rablásból 0,5-1 milliárd dollár bevételük jöhetett tavaly nyáron.   • Hírek
  • Hírek