Nagy nyertese lehet a földosztásnak Mészáros Lőrinc

2015.10.26. 12:41
Végleg megszerezheti Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa azokat az állami földeket, amelyeket eddig csak haszonbérbe kapott meg. Meghirdették ugyanis azokat a Felcsút környéki földeket, amelyeket jelenleg a családi cége, a Búzakalász 66 Kft., illetve felesége, Mészáros Beatrix és testvére, Mészáros János bérelhetnek.

Orbán korábbi szövetségesével, Simicska Lajos milliárdossal ellentétben Mészárosék lehetnek a kormány földértékesítési programjának nyertesei - írja a Blikk. A kormányfővel összevesző Simicska Lajos ugyanis örülhet, ha száz hektárt megment a tízezer hektárt meghaladó földjeiből, amelyeket az érdekeltségébe tartozó cégek révén birtokolt. Földet csak a helyi földművesek vehetnek, Simicska pedig Mészárosékkal ellentétben nem az.

A Blikk összegzése szerint az állam összesen mintegy

640 hektárnyi olyan területet értékesítene Fejér megyében, amelyet jelenleg Mészáros Lőrincék használnak.

Ebből több mint 240 hektárra elővásárlási joguk is lesz, vagyis hiába licitálna bárki rájuk, csak Mészárosékon múlik, hogy elvihetik-e előlük a földet. De a többi birtokon sem igen rúgnak labdába a helyi gazdák, mivel százmilliókkal kell rendelkeznie annak, aki meg akarja szorongatni a felcsúti polgármestert.

A kikiáltási ár összesen 931 millió forint lesz, amelyet nem lesz gond előteremtenie a hirtelen meggazdagodott egykori gázszerelőnek. A tavalyi vagyonnyilatkozata szerint ugyanis több mint 1 milliárd forint osztalékot vett fel a Mészáros és Mészáros Kft.-ből, takarékbetétben pedig 680 millió forintja pihent. Egyébként két éve bekerült a száz leggazdagabb magyar közé, vagyonát a napi.hu 8,6 milliárd forintra becsülte. Természetesen kerestük Mészáros Lőrincet, ám többszöri hívásunkra sem vette fel telefonját.  • Hírek
  • Lakáshitel