Keményen kritizálják a kormányt a multik

2015.10.26. 18:18

Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) a napokban hozta nyilvánosságra éves elemzését a magyar gazdaság helyzetéről, illetve az ajánlásait a magyar kormány számára. Az egyesület az idehaza megtelepedett nemzetközi cégeket tömöríti és rendszeresen publikálják jelentésüket - írja a napi.hu. Az idei anyag, amely hangsúlyozottan semleges kíván maradni (párt)politikai szempontból, diplomatikus formában súlyos évek, sokszor évtizedek óta visszatérő bírálatokat, javaslatokat fogalmaz meg.

Udvariassági alapon a jelentés azzal indul, hogy a nemzetközi összehasonlításul szolgáló makroadatok alapján (GDP, infláció, foglalkoztatottság) a magyar gazdaság kétségtelen fejlődést mutat. Ennyi a dicséret, majd következnek a javaslatok 15 oldalon keresztül.

Az átláthatóság fontos eszköze lenne a korrupció megfékezésének

A korrupció mértéke Magyarországon évek óta aggodalomra ad okot. A kormányzati lépések, amelyek a korrupció csökkentést célozzák üdvözlendőek, de mesze nem elégségesek.

A HEBC szerint a fenntartható versenyképességhez egy kézzelfogható - 15-20 évre előretekintő - országstratégiára lenne szükség.

Kulcskérdés, hogy Magyarország olcsó gyártókapacitású ország akar-e maradni, vagy részt vesz a negyedik ipari forradalom változásaiban, magas hozzáadott értékű termelő- és szolgáltatótevékenységgel. Ehhez az országnak 

az oktatási rendszerét, az innovációt a kutatásokat, kellene fejlesztenie, támogatnia.

A kormánynak vannak stratégiai elképzelései, ám ezek nem kézzelfoghatóak és nem is nyilvánosak. Kockázatot hordoz, hogy a stratégia egyetlen konjunktúraérzékeny iparágra épül (az autóiparra), a többi eleme ad hoc jellegű döntésektől függ és politikai érdekek által befolyásolt.

Sok esetben a cégek sikerét jóval nagyobb mértékben befolyásolja a szabályozói környezet, mint a saját erőfeszítéseik. Ezért az üzleti szféra számára a legnagyobb kockázatot a kormány kiszámíthatatlan intézkedései jelentik. A magyarországi befektetésekkel kapcsolatos üzleti döntésekhez nem elégséges a piaci elemzések, az üzleti tanulmányok. "A befektetőknek fel kell készülniük arra is, hogy a kormány váratlan döntései hogyan befolyásolhatják a befektetésük jövőjét" - hangsúlyozza a jelentés.

A HEBC üdvözli a foglalkoztatás bővülését, ugyanakkor rögtön megjegyzik, hogy ez jelentős részben a magyarok külföldi munkavállalásának és a közszféra növekedésének, illetve az ide sorolható közmunkának az eredménye.

Az egyesület bírálja a felsőoktatás támogatásának csökkentését is: jelenleg a teljes összeg nagyjából akkora, mint egy hasonló fejlettségű ország egyetlen egyetemének a költségvetése. 

A rövid távú, rendkívüli adóbevételek, vagyis a különadók ára a fejlesztések elmaradása. Az ország tőkevonzó képességének megítélésekor érdemes távolabb tekinteni a hivatalos tájékoztatásokon, amik a megvalósult beruházásokra vonatkoznak. A jelentés készítői ugyanis helyzetüknél fogva tisztában vannak az elmaradt befektetések számával és okaival is. Az anyavállatok első számú elutasító indoka a kiszámíthatóság hiánya.