Eltűnt 600 taxi Budapest utcáiról

DSZZS20150616113
2015.10.27. 08:23

A fővárosi taxisok száma az elmúlt két évben, vagyis a fővárosi taxirendelet bevezetése óta hatszázzal csökkent, és így ma 4700 taxiengedély van forgalomban, ami még mindig meghaladja az optimális számot, az ugyanis 3800-4000 járművet indokolna, derül ki a Világgazdaság cikkéből. Ez azt is jelenti egyébként, hogy az elmúlt két évben nagyjából 600 taxi tűnt el Budapest utcáiról.

Közben az Uber tavaly november óta 55 ezerre növelte a felhasználói számát, és a cég közleménye szerint elég jól megy nekik. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a lapnak is azt mondta, amit korábban az Index kérdésére is elmondott már, tehát hogy nem az Uber népszerűsége miatt lehet lassabban taxit fogni Budapesten, hanem azért, mert fel van túrva a város.

Metál Zoltán arról is beszélt, hogy:

  • többen arra számítottak, hogy a fix, kilométerenkénti 280 forintos tarifa bevezetésével kevesebben veszik majd igénybe a taxikat, de a taxirendelet hatályba lépése óta mégis többen taxiznak,
  • ráadásul egyre többen intik le az utcán a taxikat, ami Metál szerint azt jelenti, hogy az emberek bíznak a szolgáltatásban.
  • Egyre több az utóbbi időben a "mezítlábas" taxis, tehát az olyan sofőr, aki  egyetlen fuvarszervezőhöz sem tartozik. Ez azért van, mert ők nem akarnak havi 60 vagy akár 250 ezer forintot kifizetni a cégeknek, amik nem is garantálnak meghatározott utasszámot.