Nincsenek képben a magyarok pénzügyekben

2015.10.27. 11:07

Tájékozatlannak érzik magukat pénzügyekben a magyarok a CIB Bank és a Gfk közös felmérése szerint, írja a bank sajtóközleményében. Ebből következhet, hogy többségük kerüli a kockázatosabb befektetési formákat, a megkérdezettek mindössze 9 százaléka vallotta, hogy jól tájékozott a befektetési alapokkal kapcsolatban, és közel ugyanennyien rendelkeznek ilyen típusú megtakarítással. 

Mostanában gyakran felmerülő téma a pénzügyi tájékozottság fejlesztése Magyarországon. A CIB és a Gfk a kutatásának eredménye azt mutatja, hogy a lakosság maga sem érzi magát magabiztosnak pénzügyek terén: a válaszadók fele mondta azt, hogy közepesen tájékozott, és mindössze egyharmaduk vallotta magát ennél képzettebbnek. 

A befektetési alapokkal kapcsolatban még jellemzőbb az ismeretek hiánya: csak 9 százalék vallja magát tájékozottnak ebben a témában, és közel egyenlő arányban vannak azok, akik közepesen vagy egyáltalán nem rendelkeznek a témában ismeretekkel (45 és 46 százalék). A legtöbben a részvényalapokat, tőkevédett alapokat, ingatlanalapokat és pénzpiaci alapokat ismerik. A származtatott alapokról kevesebb, mint a megkérdezettek 6 százalékának van pontos fogalma. 

Az ismeretek hiányáról tanúskodik az is, hogy ha öt millió forintot kellene befektetnie a válaszadóknak, töredékük (12 százalék) választana alapokat, míg 35 százalék fektetné a pénzt ingatlanba, 30 százalék venne állampapírt, és magas a nemesfémet, illetve a folyószámlát választók aránya is (18, illetve 17 százalék).

Pozitívum ugyanakkor, hogy a felmérés eredményei szerint számos forrásból tájékozódnak a megkérdezettek, ha pénzügyekről van szó: a legtöbben banki szakértőhöz (32 százalék) fordulnak, de sokan keresik fel a pénzintézetek honlapját (30 százalék), vagy olvasnak különböző újságokat, szakmai blogokat (28 százalék).