Az agrártárca szerint gazdasági lobbi állhat a sertéshús lejáratása mögött

2015.10.28. 11:10

A Sertéstanács után az agrártárca is megszólalt a rákkeltő szalonna ügyében, hasonlóan felháborodott hangnemben: Fazekas Sándor miniszter egyenesen lobbiérdekeket sejt a szóban forgó WHO-jelentés mögött.

Az agrárminiszter a Hirado.hu-nak fejtette ki véleményét az Egészségügyi Világszervezet eredményeiről, amelyek szerint napi 50 grammnál több feldolgozott vörös hús elfogyasztása érzékelhetően növeli a rák kockázatát. Fazekas szerint a jelentés tudománytalan, sőt, úgy sejti, valamilyen gazdasági-kereskedelmi érdek húzódhat meg a hátterében. 

A miniszter úgy véli, a WHO jobban tenné, ha az egyes húsfajták kipécézése helyett inkább a génmódosított termények veszélyeivel foglalkozna. A valóban jó minőségű, sertésből készült ételeknek továbbra is helye van az emberek asztalán, mondta. 

Horváth István miniszteri biztos azt mondta, nem ez az első "merénylet" a sertéságazat ellen, negyedszázaddal ezelőtt is azzal volt tele a média, hogy a disznóhús fogyasztása egészségtelen, ennek köszönhetően a korábbi évi 43-44 kiló körüli fogyasztás 24-25 kilóra esett vissza. A mostani támadás mögött Horváth szerint akár a bioüzemanyag-lobbi is állhat, amelynek a sertések takarmányozásához használt kukoricára fájhat a foga, hogy abból is inkább üzemanyagot gyárthasson. 

A kormányzatnak nem jönnek túl jól a WHO eredményei, hiszen éppen a sertéságazat fellendítésén dolgoznak: jövő évtől a sertéshús áfáját 5 százalékra csökkentik, hogy élénkítsék a fogyasztást. A miniszteri biztos szerint jelen helyzetben annyit tudnak tenni, hogy tájékoztatják a lakosságot a jó minőségű sertéshús fogyasztásának előnyeiről, és biztosítják, hogy valóban egészséges, ellenőrzött hústermékek kerüljenek a boltokba.