Újabb szívatás a Tescónak és az Auchannak

2015.10.28. 06:34
Átlagosan a duplájára kell emelniük a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaknak dolgozóik létszámát egy készülő jogszabálytervezet szerint - olvasható a Magyar Idők szerdai számában. A lap már azt is sejti, miért fogja kifogásolni az új szabályt a Tesco és az Auchan.

Rövidesen a parlament elé kerül egy olyan jogszabálytervezet, amely előírná a kiskereskedelmi vállalkozásoknak, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaikban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia - írta a Magyar Idők.

"A kiskereskedelemben egyre kritikusabb munkaerőhiány megoldását segítő piacszabályozó intézkedés azt célozná, hogy megfelelő létszám mellett javuljon az áruházi szolgáltatások színvonala, egyúttal hatékonyabb legyen a boltok működése, a fogyasztók kiszolgálása" - írta a lap.

A cikk szerint ágazati becslések szerint a várhatóan 2016-ban életbe lépő rendelkezés azzal járna, hogy a hiper- és szupermarketekben, diszkontokban a munkáltatóknak átlagosan a duplájára kellene emelniük a dolgozók jelenlegi létszámát. Ez jelentősen megnövelné a nagyvállalatok bérköltségeit.

A hipermarketek számára nem ez az első kellemetlen szabály az elmúlt évekből. Az áruházak üzleti terveit érzékenyen érintette a vasárnapi zárva tartás, illetve az éjszaki nyitva tartás korlátozása.

Tiltakozni fognak

A Magyar Idők már azt is tudni véli, hogy a leginkább érintett hipermarketek, például a Tesco vagy az Auchan milyen érvekkel fogják támadni a tervezetet. A kötelező foglalkoztatási minimum előírását a lap szerint előreláthatóan forrásproblémákra hivatkozva kifogásolják majd a nagyáruházak, "holott a folyamatosan növekvő kiskereskedelmi eladásokból származó nagyobb bevételek mellett idén a tervezetthez képest mintegy 15-18 milliárd forint többlet maradt náluk". 

A kormány által az idei évtől sávos adóztatás alapján hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat ugyanis az Európai Bizottság eddig nem engedte beszedni. Ebben a kérdésben jelenleg is zajlik az egyeztetés Brüsszel és Budapest között.