Lemaradóban van a délnyugati országrész

2015.10.29. 13:40

Győr-Moson-Sopron megyében négyszer annyi volt az egy cégre jutó árbevétel, mint Baranya megyében, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből, amelyben 2014-es adatokat vizsgáltak. Az elmúlt időszakban ráadásul a délnyugati országrészben a bedőlési arány is magasabb és gyakoribb volt, hogy nem fizetik időben a számlákat.

számlafizetés

A Bisnode az adott megyében székhellyel rendelkező társas vállalkozások árbevételét osztotta el a 2014-ben működő cégek átlagos számával. Eszerint a fővárosban tevékenykedik a legtöbb cég, és 150 milliós átlagos egy cégre jutó árbevételével a középmezőny első felében foglal helyet. Békés, Somogy, Nógrád, Zala és Baranya megyékre jellemző a legkisebb egy cégre jutó 2014-es árbevétel, itt ugyanis a 100 milliós átlagot sem éri el a mutató.

Az ötből négy megyében nem működik 100 milliárdos árbevételnél többet produkáló igazán nagy cég. Somogy megyében az FGSZ Földgázszállító Zrt. bevétele meghaladja ugyan a 100 milliárdos lélektani határt, de a megye így is a 4. a legkisebb a cégszámhoz viszonyított árbevétel viszonylatában.

A délkeleti országrészbe nem érkezett a kecskemétihez vagy a győrihez hasonló nagy gépjárműipari beruházás, illetve olyan erősebb külföldi tőke, ami a térség gazdaságát jelentősen élénkítette volna. Jól látszik ez az itt fekvő megyék egy cégre jutó árbevételén is. A térség árbevételeit a Paksi Atomerőmű Zrt. és a már említett FGSZ Zrt. húzza felfelé.

A két 100 milliárd Ft feletti árbevételű cégen kívül a térségből csupán Baranya megyében találhatóak még 20 milliárd feletti árbevételű cégek: az E.ON Dél-dunántúli Zrt., a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. és a Mecsek Élelmiszer és Vegyiáru Kereskedelmi Zrt.

bedőlési arány

Az árbevételi, bedőlési és számlafizetési adatokból jól látszik, hogy azokon a területeken, ahol nagy beruházást hajtottak végre, általánosságban jobban teljesítenek gazdaságilag a cégek, mint más területeken. A keleti országrész egy részén még mindig sorra dőlnek be a vállalkozások, de sajnos a térséghez közelíteni látszódik a délnyugati régió is.

Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyére jellemző a cégvilágban a legnagyobb bedőlési arány, azonban a határidőben fizetett számlák alacsony aránya és a keleti országrész szintjét megközelítő fizetésképtelenné válási arány már a dél-nyugati régióban is nagyobb gazdasági fegyelemre és figyelemre int.