Halottak napja: hatalmas bevételt várnak a virágosok

2015.10.29. 09:57

Cserepes krizantém, koszorúk, vágott virág - a halottak napjára, a sírokhoz kilátogatók között várhatóan idén is ezekből fogy majd a legtöbb. A Világgazdaságnak Treer András, a Flóra Hungária szakmai igazgatója azt mondta, az ágazatban visszaállt a forgalom a válság előtti szintre. Azt viszont még korai megbecsülni, hogy a növekedés két számjegyű lesz-e. Mindenszentekkor és halottak napján, sőt utána is jó idő várható, így a virágboltosok szerint többen vesznek majd vágott virágot, mint ha fagyos idő lenne.

„Jelentős tömegben értékesítünk Szlovákiából és Romániából érkező kereskedőknek, elsősorban egy- és kétnyári balkonnövényeket. Ez részben a forint–euró árfolyamának, részben annak köszönhető, hogy a nyugat-romániai vállalkozóknak Bukarestig kell utazniuk, ha igazán széles kínálatú virágpiacot keresnek.” – mondta a lapnak Treer András.

Egyelőre nem fojtotta meg a művirágpiacot a januárban kivetett, kilónként 1900 forintos termékdíj. Egyértelműen visszaesett a forgalom, szerencsére azonban a prémiumpiac szereplői, például a szállodák nem állnak el a vásárlástól, mondta a lapnak Barna Ferenc, a dekorációs termékek nagyipari importjával foglalkozó Decoration and Design ügyvezetője.