Jó világ jön a kisebb bortermelőkre

2015.10.31. 10:02

Kikerülnek a jövedéki szabályozás alól, ezzel csökkennek adminisztrációs terhei azoknak a bortermelőknek, akik évi ezer hektoliternél kevesebb bort állítanak elő. Ezzel párhuzamosan a nagyobbaknál bevezetik a kötelező elektronikus pincenaplót, ami az ellenőrzések hatékonyságát segíti majd, tudta meg a Földművelésügyi Minisztériumtól a Magyar Idők. 

A minisztérium szerint az intézkedésekről az elvi egyezség már megszületett az érintett tárcák és a hivatalok között. A kistermelők a bürokratikus terhek csökkenésére számíthatnak, a jövedéki körből való kikerüléssel megszűnik ugyanis a kettős jelentési kötelezettségük. Emellett várhatóan javul a borpiac ellenőrzésének hatékonysága is, mivel nagy számú termelő kikerül a rendszerből. A kistermelők kötelezettségeit a továbbiakban a hegyközségi rendszerben tartják csak nyilván, de a Nébih nyomon követhetőségi elvárásaiban nem lesz változás. 

Az ezer hektoliter feletti borászatoknál ezzel szemben újdonságot vezetnek be, jön az elektronikus pincenapló. A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége szerint az online rendszernek köszönhetően az adóhatóság és a hegyközségek naprakész információval rendelkezhetnek a készletekről. Ez az ellenőrzésen kívül a piacszervezést is megkönnyítheti: ha tudják, hány palack áll rendelkezésre egy adott fajtából, akkor dönthetnek például promóciós akciókról.