Egyre több új autót veszünk

2015.11.02. 13:49

A forgalomba helyezett új autók száma 8192 volt októberben, 33,9 százalékkal több, mint egy éve. A kiugró növekmény a falugazda programban átadott 1800 személyautónak köszönhető - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

Az első tíz hónapban 63 491 autót, az egy évvel korábbinál 14,4 százalékkal többet helyeztek forgalomba első alkalommal. Az adatokhoz fűzött kommentárja szerint az MGE bízik abban, hogy egyre több magánember vesz kocsit és a vállalati gépjárművek cseréje is folytatódik, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a magánvásárlók jelenleg inkább a használt autókat keresik. Az egyesület az egész évre mintegy 75 ezer új autó forgalomba helyezésére számít, ami 15 százalékkal több a tavalyinál.

Az MGE sajnálatosnak nevezte, hogy az importált használt autók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben az ágazatból származó költségvetési bevételeket is csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználásával jelentős mértékű áfabefizetés marad el.

A kishaszonjárművek piaca is bővült októberben, 1584 járművet helyeztek forgalomba, ami 11,4 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) átmeneti forgalomnövekedést generált ezen a területen, ezzel együtt az egyesület arra számít, hogy az idén pár százalékkal több járművet értékesítenek a tavalyinál. A nagyhaszon járműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére várhatóan meghaladja a 4500 darabos előrejelzést - írja az MGE.

A motorok piaca is bővül, az idén eddig 1883 új motort helyeztek forgalomba, ez 9,2 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest. Hozzáteszik: a szegmensben létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségének könnyebbé tétele. A kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat és a környezetszennyezést - emeli ki az MGE.